Ontvang 5% korting!
Sporthotel Iselmar
image

Ontvang 5% korting!

 

Boek via onze eigen website met code ISELMAR en ontvang 5% korting!

Onze
website
Andere
boekingssites
Gratis WiFi
Beste prijsgarantie
Gratis fles water
Boek met korting

Het Woudagemaal


Ir. D.F. Woudagemaal (1920) Lemmer

 

Woudagemaal drie dagen onder stoom: publiek welkom

Wetterskip Fryslân brengt het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer op 22, 23 en 24 februari 2022 onder stoom om het bedienende personeel op te leiden. Belangstellenden zijn deze draaidagen welkom in het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is. Een unieke kans om het UNESCO Werelderfgoed in werking te bekijken.

Het waterschap brengt het Ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om de machinisten en stokers in de praktijk op te leiden. Zo kan de bedrijfsvoering van het stoomgemaal worden gegarandeerd.

Ticket online reserveren

Een bezoek is alleen mogelijk door vooraf een ticket voor een tijdvak te bestellen via https://tickets.woudagemaal.nl/nl/draaidagenvoorjaar2022/tickets

Per tijdvak kunnen maximaal 20 belangstellenden het gemaal en het bezoekerscentrum bezoeken. Bij binnenkomst wordt gevraagd naar een geldig coronatoegangsbewijs op papier of via de coronacheck-app. Ook is het dragen van een mondkapje verplicht.

 

Droge voeten

Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Tot op de dag van vandaag heeft het gemaal een belangrijke functie in het waterbeheer. Bij extreem hoogwater zorgt het nog steeds voor droge voeten in Fryslân.

 

Waterbeheer en klimaatverandering

Het Friese waterbeheer en de gevolgen van de klimaatverandering staat centraal in de expositie in het bezoekerscentrum. Bezoekers maken op een interactieve manier kennis met dilemma’s en vraagstukken waar niet alleen het waterschap, maar ook de maatschappij voor aan de lat staat. Daarnaast kunnen ze ontdekken welke duurzame en klimaatbestendige keuzes ze zelf kunnen maken. Na de rondleiding door het Woudagemaal is een wandeling via de landschapsroute de moeite waard. Via deze route kunnen belangstellenden genieten van de bijzondere architectuur en techniek van het stoomgemaal en de prachtige omgeving waar alle facetten van het waterbeheer zichtbaar zijn.    

Tegenover hotel Iselmar ligt het Ir. D.F. Woudagemaal. Een bijzondere bezienswaardigheid. Het is het grootste, nog werkende, stoomgemaal ter wereld. Dit gemaal werd door koningin Wilhelmina geopend in 1920.

Dit monumentale gemaal zorgt bij hoge waterstanden nog steeds voor droge voeten in Friesland. Dit houdt in dat het dan werkend te zien is. Een spectaculaire belevenis. De ‘kathedraal van stoom’ pompt dan vier miljoen liter water per minuut vanuit de Friese boezem naar het IJsselmeer.

Het Woudagemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op deze lijst staan monumenten van zo’n uitzonderlijk waarde dat ze worden gerekend tot het collectieve erfgoed van de mensheid. De UNESCO noemt het gemaal onder meer ‘een hoogtepunt van de Nederlandse waterbouwkunde’ omdat het op bijzondere wijze laat zien hoe de mens met stoomkracht de natuur kan beheersen.

Tijdens de openingstijden vinden vanuit het bezoekerscentrum geregeld rondleidingen naar het stoomgemaal plaats. Het Woudagemaal is alleen toegankelijke door middel van een rondleiding. Vrijwilligers van de Stichting Woudagemaal verzorgen de rondleidingen.

Bij Iselmar kunt u gratis parkeren, het Woudagemaal ligt vanaf ons op loopafstand.
Tevens kunt u terecht in ons café of restaurant voor koffie met gebak, lunch of diner.

Het Woudagemaal is ook te bezoeken met groepen, op basis van reservering.
Dit kan in combinatie met een familiefeest of bedrijfsfeest op onze locatie.

Ga voor meer informatie en openingstijden naar www.woudagemaal.nl