Kortingscode
Sporthotel Iselmar
image

Kortingscode

MUSTDO!

Boek een hotelkamer met korting!
Gebruik de code: Iselmar

Onze
website
Andere
boekingssites
Gratis WiFi
Beste prijsgarantie
Direct contact met ons team
Boek met korting

Evenementen

 

Weekmarkt Lemmer in 2019
De weekmarkt is in Lemmer op vrijwel elke donderdagmiddag, behalve op feestdagen.
Het Fedde Schurerplein in het centrum van Lemmer fungeert als marktplein, met een uitloop op de Gedempte Gracht. 

Er staan veel kramen met (kers)verse waren, zoals vis, groente, fruit, brood, maar ook ambachtelijke producten en bloemen. Veel interessante weekaanbiedingen. 

Tijd: van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Tribute to the Cats in Lemmer
Op zaterdag 23 februari treedt de populaire Kees Plat op met zijn ‘Tribute tot the Cats’.
Dat gebeurt vanaf 21.30 uur bij Eetcafé Lange Piet in Lemmer centrum.
De entree is €5,-, inclusief een consumptie munt.

Woudagemaal draait tijdens voorjaarsvakantie 2019
‘IJs en weder dienende’ draait het UNESCO-Woudagemaal in de voorjaarsvakantie 2019 (midden & zuid NL) op dinsdag 26 februari t/m donderdag 28 februari. Bezoekers zijn welkom tussen 10.00 en 17.00 uur. Mogelijk zijn er ook weer speciale rondleidingen voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

Kracht en macht
Het is een interessante belevenis dit UNESCO-monument volop in werking te zien. De machinehal verdient door zijn architectuur met recht de titel ‘Kathedraal van Stoom’. Imponerend is met name de kracht en macht van de enorme, draaiende wielen in die grote hal. Dat is op de ‘draaidagen’ te ervaren tussen 10.00 en 17.00 uur. Overigens ontstaan de indrukwekkende stoomwolken, annex bulderende geluiden alleen tijdens het opstarten. Dat is dus op dinsdagmorgen vroeg.

Grootste ter wereld
Het Woudagemaal is het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het dateert uit 1920. Bij een hoge waterstand zorgt het nog altijd voor droge voeten in Friesland. In 1998 is het ir. D.F. Woudagemaal als monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Van tijd tot tijd is de inzet van het Woudagemaal nog echt nodig om het stijgende waterpeil op een redelijk niveau te houden. Wellicht kan deze oude technologie ons nog altijd bijstaan, als het water vaker voor overlast zorgt door de klimaatverandering.

Shuttle vanaf nieuwe parkeerterrein
Het Woudagemaal heeft sinds vorig jaar een nieuw parkeerterrein langs de provinciale weg. Niet iedereen kan de afstand van het nieuwe parkeerterrein naar het Woudagemaal belopen. Daartoe is er nu een e-shuttle. In eerste instantie rijdt deze op vrijdag- zaterdag- en zondagmiddag. En uiteraard wanneer het gemaal onder stoom gaat.

Tulpenroute 2019 in Noordoostpolder
In het kader van het Tulpenfestival is er van 19 april tot 5 mei 2019 weer een bijzondere autoroute uitgezet in de Noordoostpolder. Deze Tulpenroute raakt de zuidgrens van Lemmer. De meer dan 100 kilomterlange tocht leidt langs talloze strakke bollenvelden in allerlei kleurschakeringen. Er zijn ook fiets-, wandel- en een mozaïekroutes. Bij Creil aan het Wrakkenpad ligt de showtuin van Kleurrijk Flevoland. Aan het Creilerpad iets verderop is het Tulpenbelevingsveld. Hier worden in deze periode allerlei activiteiten georganiseerd. Dit is ook de uitvalsbasis voor helikoptervluchten.

Combinatie met gezellig Lemmer
De tulpenroute biedt veel ruimte voor een gevarieerd uitje. Overdag genieten van de fraaie tocht langs de uitgestrekte bollenvelden. Daarna in het watersportdorp Lemmer een terrasje pikken en ‘s avonds gezellig uit eten gaan in één van de vele restaurants. Het moede hoofd kan rusten in een Lemster hotel of B&B. De dag erop is af te sluiten met dorpswandeling en een bezoek aan het stoomgemaal, een bijzonder UNESCO-monument.

Openingstijden gemaal: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zon- & feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur.

Stoomlab 2019 bij Woudagemaal
Op Tweede Paasdag 22 april 2019 vanaf 13:00 uur organiseren het Ir. D.F. Woudagemaal Lemmer en het Stoommachinemuseum Medemblik het Stoomlab 2019. Dit is een spannende en leerzame activiteit voor kinderen vanaf 6 jaar. Van stoom-locomobiles tot miniatuur stoommachientjes, allemaal staan ze klaar voor gebruik bij het Woudagemaal Lemmer.

Zelf stoom maken
Kinderen kunnen op dit Stoomlab zelf stoom maken met de mini-machines. Zo ervaren zij hoe het is om stoommachinist te zijn en hoe stoom omgezet wordt in kracht en beweging. Ook is er een spannende speurtocht. Daarmee kunnen de kinderen een diploma verdienen als hulpmachinist van het gemaal.

Virtual Reality
In het Woudagemaal kunnen ook de kinderen de nieuwe Virtual Reality app ‘Woudagemaal 360˚ beleven. Met een smartphone of -tablet is te ervaren wat er gebeurt als het gemaal in actie komt. Zo is het hele proces te volgen, vanaf het aansteken van de stoomketels, het op stoom zetten tot het draaien van de stoommachines.

Door speciale animaties wordt het onzichtbare zichtbaar: de binnenkant en werking van een stoomketel, de zuigers in een werkende stoommachine. Maar ook hoe bij regenval het waterpeil in de Friese boezem stijgt en daarmee de noodzaak van het inzetten van het Woudagemaal. De app is gratis beschikbaar in de App Store en Google Play Store.

Opgeven via: info@woudagemaal.nl

P.S. Op eerste Paasdag is het Woudagemaal Lemmer gesloten.

Kermis Lemmer Ahoy 2019
Traditioneel is er kermis tijdens Lemmer Ahoy. In 2019 is dat van dinsdag 28 mei t/m zondagmiddag 2 juni. De kermis staat in het centrum van Lemmer rond de NH-kerk.

Voor de allerkleinsten is het leuk om mee te doen met touwtjetrek of zwaaien in de draaimolen. Anderen kunnen huiveringwekkende capriolen doorstaan in ontzagwekkende apparaten. Velen genieten gewoon mee van al die vrolijkheid van jong en oud. 

De kermis begint om 14.00 uur en draait tot 24.00 uur. Met uitzondering van zondag, want dan sluit de kermis aan het einde van de middag om 18.00 uur.

Lemmer Ahoy 2019 grootste zeilwedstrijd in voorjaar
Lemmer Ahoy is in 2019 van 30 mei t/m 2 juni en staat bekend als de eerste grote zeilwedstrijd in het wedstrijdseizoen tussen de SKS, de IFKS-vloot en overige rond- en platbodems. 

Starttijden van skûtsjes verschillen per klasse: waarschijnlijk om 10.30 / 12.30 / 14.30 uur.
De organisatie is in handen van de Lemster watersportvereniging de Zevenwolden.

Drie dagen
Dit is alweer de 37ste editie. Het driedaagse zeilevenement steekt van wal in de morgen van Hemelvaartsdag. De meeste aandacht gaat uit naar de eerste grote krachtmeting tussen de skûtsjes van de SKS en IFKS. Er doen zo’n 50 skûtsjes aan mee. Dat trekt veel belangstelling vanaf de wal. De beste plek om alles te volgen is bij de hoek in de dijk, iets voorbij het strand. Hierlangs komen de skûtsjes bij elke ronde dichtbij. De organisatie is in handen van Watersportvereniging de Zevenwolden.

Globaal programma zeilwedstrijden Lemmer Ahoy 2019
10.30 uur: Start eerste wedstrijd.
Vanaf 15.00 uur: Schepen keren terug en leggen aan bij de Emmakade of Vuurtorenweg.

Zomermarkten Lemmer 2019
Ook in 2019 zijn er een aantal gezellige Zomermarkten in Lemmer centrum. De vele kramen bieden een breed assortiment. Normaliter staan deze langs het water van het Dok, Gedempte Gracht en Schulpen. Dit jaar zijn er twee edities tijdens grote evenementen in Lemmer. Dat is op de zaterdagen tijdens Lemmer Ahoy en de Feestweek Lemmer. Dan is er ook Kermis. Standhouders moeten dus rekening houden met minder beschikbare plekken. De locaties Gedempte Gracht en Langestreek rond de kerk zijn dan bezet door de kermis.

Diversiteit
Aan de ‘marktroute’ en iets daarbuiten zijn ook veel interessante winkels, met kleding, snuisterijen en meer. Iets te snoepen uit het vuistje, zoet of hartig? Alles kan. Het is dus leuk om kriskras over straat te slenteren en te zoeken naar de vondst van de dag.

Gezellig
Even een moment van rust tussen al die bedrijvigheid? In Lemmer zijn de terrasjes aan het water zeer populair. Dus pak die vrije stoel en bekijk met iets lekkers voor de neus, al die mensen en boten die voorbij komen. Om de gezelligheid te verhogen klinkt er hier en daar muziek.

Data Zomermarkten Lemmer 2019: 
– za.   1 juni 2019 van 11:00 – 18:00 uur – Lemmer Ahoy Markt, beperkt i.v.m. kermis)
– za. 29 juni 2019 van 11:00 – 18:00 uur – Caribische Markt
– za. 13 juli 2019  van 11:00 – 18:00 uur – Hollandse Markt
– za. 27 juli 2019  van 11:00 – 18:00 uur – Duitse Markt
– za. 9 augustus 2019 van 11:00 – 18:00 uur – Feestweek Markt, beperkt i.v.m. kermis

Lemster Visserijdagen 2019
De Lemster Visserijdagen 2019 zijn op 21, 22 en 23 juni 2019. Hierbij ligt het accent op de maritieme bedrijvigheid in dit Friese dorp tussen het IJsselmeer en de Friese Meren. Sfeer en decor in centrum Lemmer passen in dit kader. Hopelijk is er ook weer het populaire Zakslaan boven de Oude Sluis.

Belangrijke vissersplaats
Vanaf eind 1800 speelde hier de visserij en visverwerking een voorname rol. Begin 1900 is Lemmer zelfs één van de belangrijkste vissersplaatsen van Nederland, met een vloot van 146 schepen. Sporen uit die tijd zijn in Lemmer dus alom aanwezig.

Gevarieerd programma
Tijdens de Lemster Visserijdagen hijst Lemmer vol trots de zeilen. Er is een gevarieerd programma voor jong en oud en overal hangen de geelrode Lemster vlaggen. Muziek en zang zit in de genen van de Lemsters. Shanty-koren en vrolijke klanken verhogen dan ook de sfeer tijdens deze Visserijdagen. Bovendien spelen er muzikanten in veel cafés. Een deel van het feestje speelt zich af rond de Binnenhaven van Lemmer. In de Fiskerhaven oftewel Museumhaven liggen ook veel authentieke Lemsteraken, met de historische Lemstersluis op de achtergrond.

Lemster Feestweek 2019
De Feestweek Lemmer oftewel ‘Lemster Wike’ 2019 start op dinsdag 6 augustus. Op die dag is er ’s avonds de feestelijke intocht van de SKS-skûtsjes in Lemmer. Dat gebeurt tussen 19.15 en 21.00 uur. Deze Lemsterweek 2019 sluit af met vuurwerk is op zaterdagavond 10 augustus. Tussendoor gebeurt er van alles.
Meer info en links: www.hartvanlemmer.nl/feestweek-lemmer-2019

Alle dagen feest
Ongedwongen gezelligheid staan centraal tijden deze week vol feestelijke activiteiten. In het centrum van Lemmer is het alle dagen kermis, veel muziek tot ’s avond laat. Hoogtepunten zijn de dagen van het SKS-wedstrijden Skûtsjesilen, op woensdag 7 en donderdag 8 augustus.

Toppers tijdens Feestweek Lemmer 2019

  • Intocht SKS-Skûtsjes op 6 augustus vanaf circa 19.15 uur met doorvaart door centrum Lemmer
  • SKS-Skûtsjesilen op 7 en 8 augustus vanaf 14.00 uur in de Baai van Lemmer bij het strand.
  • Op SKS-dagen na16.30 uur passage Lemstersluis van schepen en bootjes en veel lol in Binnenhaven.
  • Alle dagen live muziek op Schulpen plus cafés. (Begintijden wisselen. Op SKS-dagen v.a. 17.00 uur.)
  • Kermis van dinsdag 6 t/m zondag 12 augustus, vanaf 14.00 uur.
  • Vuurwerk op zaterdagavond 11 augustus v.a. 22.15 uur
  • Alle dagen plezier en gezelligheid tot ’s avonds laat